DipoMuria Shopping Center / SHAU Indonesia


DipoMuria Shopping Center / SHAU Indonesia

© Andreaswidi© Andreaswidi© Andreaswidi© Andreaswidi+ 18

© Andreaswidi
© Andreaswidi

Text description provided by the architects. DipoMuria Shopping Center in Semarang, Central Java, Indonesia, houses a photo studio, restaurant, cafe and retail store and is inspired by an urban village typology. On the one hand, it allows the design to fit better into the low-rise and small-scale residential area and, on the other hand, it also gives the possibility of playing with the volumes and providing more experiential sequences of d ‘intermediate spaces to explore and stroll. .

© Andreaswidi
© Andreaswidi
Ground floor Plan
Ground floor Plan
Elevations
Elevations
© Andreaswidi
© Andreaswidi

The volumes are grouped around a central courtyard, the heart of the whole which is connected to the outside but also to the terraces of the second floor. The backyard has a slide for the kids to play, but can also serve as a backdrop for group action and photo shoots. The village-like mass is divided horizontally by a change in materiality and color with a more anchored plinth level containing all the exterior stairs, materialized by rough plaster and a smoother, reflective upper level in the form of a covering. polycarbonate front panel.

© Andreaswidi
© Andreaswidi

Most of the larger glazed facade openings face north-south and are shaded by overhangs while the east-west facades are more closed and the openings are located behind the polycarbonate facades. The window / wall ratio is also minimized to reduce unnecessary heat gain. The outdoor spaces offer plenty of seating areas. The slender Brazilian ferns underline the minimal character of the whole and bring additional texture to the facades at certain times of the day in the form of shadows cast by the filigree leaves.

© Andreaswidi
© Andreaswidi
Diagram
Diagram
© Andreaswidi
© Andreaswidi

Designing and realizing architecture in an Indonesian context requires a high level of commitment and gentle communication skills like no other – this project is no exception. Despite the budget constraints, SHAU has achieved an elegant and refined appearance generating an atmosphere more related to cultural architecture than to commercial architecture.

© Andreaswidi
© Andreaswidi

Previous Design expert tests 5 kitchen cutting gadgets (video)
Next Celanese Announces Closing of Senior Unsecured Notes Offering, Satisfying the Funding Conditions of the Cash Tender Offer for Existing 1.125% Senior Notes Due 2023

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *