AR Design Studio Presents Winchester Renovation | News


AR Design Studio removed a hodgepodge of single-storey extensions in a Grade II listed 18and century home in Winchester, and replaced them with a decidedly 21st version of the century.

The firm’s Maison d’Artiste project delivers a unique new space that reconnects the different components of the property – which was a pub until 1903 – and opens it again onto its garden.

Winchester-based AR Design Studio said the key to the project was to “move the extension away from the original back wall of the house” and fill the gap with a full-width skylight that lets in natural light.

The feature also ensures a clear distinction between the new components of the property in the conservation area and the old ones.

_M9A3204-Edit+(Large)

The practice said it chose a “deliberately muted” material palette to draw attention to the fabric of the home’s listed original components, with wood used alongside aluminum fascias and light gray tile to soften His look.

The original red brick and stone walls had several old layers of paint removed to restore the appearance of the complete two-storey wall and allow it to form the backdrop for the extension.

_M9A3364+(Large)

Previous Architecture is no longer just for humans | MIT News
Next You're probably not doing enough to deter construction theft