A remnant of home / Ego Design Studio


A remnant of home / Ego Design Studio

A Home Leftover / Ego Design Studio - Interior Photography, Windows, StairsA Home Leftover / Ego Design Studio - Interior Photography, Kitchen, ChairA Home Leftover / Ego Design Studio - Outdoor Photography, Garden, Windows+ 26


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    1050 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: Building materials industries


  • Main architect:

    Niranjan C Warrior

A Home Leftover / Ego Design Studio - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden, Yard
© Jishnu Vijay

Text description provided by the architects. The customers are a carpenter, his wife who works as a housekeeper and two young children. The requirements were to have 3 bedrooms, two toilets, a living room, a dining room, a kitchen and a space for religious gatherings. As for the material, the second grade interlocking mud blocks were replenished with windows and doors / sheet metal and concrete roofing. And the work was undertaken by the owner who is a carpenter.

A Home Leftover / Ego Design Studio - Exterior Photography, Windows
© Jishnu Vijay

A house remnant was literally a house that was left behind by an organization that promised to support it economically and was therefore created by leftover materials and in-house labor. The project began as a low-income house supported economically by an organization on land owned by the clients. The design was planned for a two-story residence of 1200 square feet. After the foundation was completed, the support group pulled out and the clients barely had the financial means to complete 500 square feet. Now the task was to maintain the remaining foundations and come up with a new design justifying the need for a three-bedroom house.

A Home Leftover / Ego Design Studio - Interior Photography, Kitchen, Chair
© Jishnu Vijay
A Leftover Home / Ego Design Studio - Image 18 of 26
Ground floor Plan
A Home Leftover / Ego Design Studio - Interior Photography, Windows, Table, Chair
© Jishnu Vijay

Sharing between projects Ego Design Studio was working on the renovation of a big budget house in kowdiar, Trivandrum, Kerala when the project started, due to the economic problems the office approached the client whose house was being demolished to support “a rest of house” by donating the wooden windows that were removed. The client (Mr. Sugathan) was extremely generous and provided the windows for free. The project started on this medium and then donations in material mode were attempted.

A Home Leftover / Ego Design Studio - Interior Photography, Windows, Stairs
© Jishnu Vijay
A Leftover Home / Ego Design Studio - Image 21 of 26
Component Diagram

Financial Management, Equipment Donations – The house was built from construction site scraps and discarded materials from building material industries by donors willing to support a low-income house.

Minimum package – The plan was a basic square with almost no interior walls. keep the amount of material to a strict minimum.

Walls – The first thing was to get the materials at the cheapest possible rates. The walls were constructed with interlocking mud blocks from nearby building material manufacturers (BUILD UP) who provided us with their bricks for free.

A Home Leftover / Ego Design Studio - Interior Photography, Dining Room, Windows, Table, Chair
© Jishnu Vijay
A Home Leftover / Ego Design Studio - Interior Photography, Dining Room, Table, Windows, Chair
© Jishnu Vijay

Openings – The windows and doors come from a demolition site free of charge. All that was left were the materials needed for the concrete, the steel for the roof, and the labor. The concrete surface was limited to half of the floor area and the rest was covered with metal sheets.

Work – The client himself was a carpenter who took care of the necessary woodwork, the rest of the labor was provided by the support of his friends at basic rates at times when they were free or did not have work.

Now that materials and labor were settled, the next question was Why should all low-income houses be little dark cubes with no windows? »

A Home Leftover / Ego Design Studio - Interior photography, chair, windows
© Jishnu Vijay
A Leftover Home / Ego Design Studio - Image 19 of 26
Plan – 1st floor

Design decisions, site context and current home: The flat, flat site was located away from town and had no vehicular access, only a passable road along its northern side. The east face had lush green vegetation and rice paddies beyond. Unlike all the other houses around, which faced the 4 foot footpath, “the rest of the house” was designed to face this greenery (east) rather than the road. The site also had their old home which was a 15′ x 15′ shed with concrete block walls and a tin roof. A block of dark, windowless single rooms to accommodate a family of four (parents/two children). The only source of light inside is the front door and a TV inside.

A Home Leftover / Ego Design Studio - Interior Photography, Windows, Handrail
© Jishnu Vijay
A Home Leftover / Ego Design Studio - Interior Photography, Windows
© Jishnu Vijay

The design – The the design was attempted in stark contrast to the space they already lived in. The dark one-story one-room space has been converted into an all-white double-height volume with large openings. The east-facing front wall has been transformed into an all-glass wall (a collage of windows salvaged from another renovation site), facing the leafy exterior.

A Home Leftover / Ego Design Studio - Interior Photography
© Jishnu Vijay

Mass : The building was designed as a single large cubic volume with minimal walls, with the bedroom and toilet as a solid block on the ground floor, and the girls’ bedroom as a solid block on the upper floor, with interior balconies overlooking the volume and the exterior. facing the greens The interior empty volume meets their needs for religious gatherings and caters to their carpentry-related activities during the monsoons.

A Home Leftover / Ego Design Studio - Exterior Photography, Windows, Door, Staircase, Facade, Bench, Yard
© Jishnu Vijay

A HOUSE THAT EVOLVES: A house rest was an attempt to create a shelter for a family that belonged to the low income group. The building was designed as a skin that can be changed as the user needs and can also be expanded as it becomes financially stable. The architectural framework has been given, the color and interior details are all client decisions, executed as time and resources permit. Involvement helps them to feel ownership of the building.

A Home Leftover / Ego Design Studio - Exterior Photography, Windows, Facade
© Jishnu Vijay
Leftovers / Ego Design Studio - Image 20 of 26
Section
A Home Leftover / Ego Design Studio - Outdoor photography, handrail
© Jishnu Vijay

The project was an experiment on how each big budget project could fund a small budget project in parallel, at the same cost.

  • This could be done by making it easier to use wasted materials from one site in another project
  • This could be done by arranging about 10% more materials when purchasing for a project

So when a big budget house is finished, another family who cannot afford a house also gets a house, Thus each house becomes two houses…

A Home Leftover / Ego Design Studio - Exterior Photography, Windows, Facade, Chair, Garden, Yard
© Jishnu Vijay

Previous Inclusion Models - Architecture
Next Stadium Drive construction project in Kalamazoo nears halfway through